صنایع پتروشیمی و پتروپالایش

صنعت پتروشیمی یکی از بزرگترین و مهمترین صنایع در جهان است که نقش کلیدی در اقتصاد کشورها دارد. صنعت پتروشیمی جهان با بیش از ۲۰ میلیون نفر کارمند و فروش سالانه ۵ تریلیون دلار به عنوان سنگ بنای بسیاری از صنایع تولید کننده کالاهای نهایی مانند کشاورزی، خودروسازی، ساخت و ساز و محصولات دارویی عمل می کند. این صنعت با چالش ها و ریسک های متعددی مواجه است، از جمله احتمال نشت، انفجار  و سایر مشکلاتی که می توانند منجر به خسارات جانی و مالی شوند. با تشخیص سریع مشکلات و اختلالات، می توان جلوی بسیاری از حوادث و انفجارات را گرفت. همچنین با استفاده بهینه از تجهیزات و جلوگیری از خرابی های ناگهانی می توان هزینه های نگهداری و تعمیرات را کاهش داد. ضمناً پایش مداوم و دریافت اطلاعات بلادرنگ از وضعیت تجهیزات می تواند به بهبود فرآیندها و افزایش تولید کمک کند. تمامی این موارد به کمک اینترنت اشیاء قابل دستیابی است.

صنعت ۴.۰  فناوری های پیشرفته دیجیتالی و فیزیکی را گرد هم می آورد تا یک ارتباط فیزیکی به دیجیتال بهتری را فراهم آورد و این امر می‌تواند به صورت بالقوه صنعت پتروشیمی را از طریق بهبود رشد استراتژیک و ساده سازی عملیات متحول سازد. نکته مهم تر این است که این فناوری ها در حال حاضر به اندازه ای پیشرفته هستند که می‌توانند با فرایندهای بازاریابی و تبدیل اصلی شرکت های پتروشیمی ادغام شوند تا عملیات تولیدی را به صورت دیجیتال متحول کنند و زنجیره های عرضه هوشمند و کارخانه ها را مانند مدل های تجاری قابل استفاده سازند. انقلاب صنعتي چهارم محرک مهمی برای هوشمند سازی صنعت پتروشیمی می باشد. پتروشیمی نيز مانند صنايع ديگر عموما با چالش­های استراتژیک و ساختاری ابتدایی مواجه هستند. توسعه بازار شركت­ها در اين صنعت و تمايل به ورود به بازارهای جهانی، زنجيره تامين پايدار و ايمنی را طلب می كند در صورتیكه تعامل بين كليه اجزاء آن به نحوی صريح، شفاف و كارآمد مديريت شود.

 

بلایای طبیعی، نشت لوله های نفت و گاز، محدودیت های ارتباطی و نظارتی چالش هایی هستند که همیشه بر سر راه صنعت نفت و گاز قرار دارند. برخی اطلاعات در پالایشگاه ها باید به صورت پیوسته مورد بررسی و نظارت قرار گیرند. این نظارت ها شامل نظارت بر سطح مخازن، ضخامت لوله ها، آهنگ جریان و فشار لوله ها می باشد که برخی از این پارامترهای کلیدی و مهم است. تغییرات دما، فشار و جریان مسئله بسیار مهمی است. به همین دلیل هرگونه تغییرات کوچک باید با استفاده از دستگاه‌های دقیق و حساس اندازه‌گیری شود تا از به وجود آمدن فجایع انسانی جلوگیری شود. نظارت ضعیف می‌تواند پیامدهایی مانند از بین رفتن دارایی‌های شرکت، جریمه شدن به علت آلودگی‌های بوجود آمده و حتی خطرات جانی به همراه داشته باشد. بیشترین حجم تولید نفت و گاز اغلب در محیط های سخت و دور دست اتفاق می افتد که در آنجا شبکه های ارتباطی بسیار کمی وجود دارد که باعث می شود عمل نظارت و مانیتورینگ بسیار سخت و گران تمام شود.

اینترنت اشیاء به ما اجازه می دهد تا با استفاده از فناوری در سطح سنسور، پارامترهای بیشتری را رصد کنیم، دفعات کمتری به صورت دستی عمل اندازه گیری را انجام دهیم، داده ها و اطلاعات بیشتری را جمع آوری کرده تا بهینه سازی فرایندها را بهبود بخشیم.  با استفاده از حسگرهای بی‌سیم، اطلاعات بیش‌تری جمع‌آوری می­‌شود و این اطلاعات مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار می­‌گیرند و موجب بهبود فرآیندها می­‌شوند. به ­وسیله اینترنت اشیا بررسی اطلاعات و نظارت برآن در مدت زمان کوتاهی انجام می‌شود که این شامل نظارت برسطح مخازن، ضخامت لوله‌ها، آهنگ جریان و فشار لوله‌ها می‌باشد. اگر این اطلاعات بخواهد توسط نیروی انسانی مورد بررسی ونظارت قرار بگیرد زمان و هزینه زیادی در برمی‌­گیرد که با وجود این فناوری فرصتی مهیا می­‌شود که اطلاعات دقیق‌­تر و بیش‌تری بدست بیاید، اطلاعاتی که در نهایت عملکرد کار را به ظرفیت بالاتری خواهد رساند.با استفاده از اینترنت اشیا به اهداف بهینه‌سازی خط تولید، تجزیه و تحلیل خطاها و یافتن راه­ حل و کاهش هزینه‌ها دست می­‌یابیم و همچنین در دید وسیع ­تر با استفاده از این فناوری گاز‌های گلخانه‌ای کاهش می­‌یابد و با یافتن راه­کارهایی می‌­توان تولید نفت را افزایش داده و منابع گاز را به‌طور هوشمند مدیریت نمود. در طول فرآیند پالایشگاهی ممکن است گاز‌ها به هدر بروند که می­‌توان با استفاده از محاسبات دقیق سنسورهای اینترنت اشیا آن‌ها را محاسبه کرده و با یافتن راه­ حل از هدر رفتن گازها جلوگیری به عمل آورد.

scroll to top
TOP